Vår förening
Om oss | Styrelse | Föreningsråd |
Träningsanläggning
Stipendier | Historia
Om IFK Lund Friidrott
Vi är en friidrottsklubb som brinner för friidrott för alla åldrar, från nybörjare till tävlingsinriktade atleter. Klubben har funnits sedan 1919 och har en lång tradition av att utveckla friidrottare inom olika grenar. Vi erbjuder träning för barn från 7 år och uppåt, samt för vuxna som vill utvecklas inom både motion och tävling.
Utöver träning och våra egna arenatävlingar arrangerar vi även Lundaloppet, södra Sveriges största motionslopp, som årligen samlar runt 8000 löpare för en dag fylld av glädje och hälsa.
Du känner igen oss på våra blåa kläder som pryds av ”skölden” – vårt anrika klubbemblem.
”Tillsammans mot individuella mål”
Styrelse
Elif Bosemark
Styrelseordförande
Martin Jönsson
Ledamot och sekreterare
Sara Johansson
Ledamot
Ulf Maunsbach
Ledamot
Per Heander
Ledamot
Föreningens råd
Medicinska rådet
Info kommer inom kort.
Tränarrådet
Info kommer inom kort.
Ungdomsrådet
Info kommer inom kort.
Föräldrarådet
Info kommer inom kort.
Vår träningsanläggning
Centrala idrottsplatsen (CIP) är IFK Lund Friidrotts huvudarena för utomhusträning och tävlingar, belägen centralt i Lund. Här finns en 400-meters rundbana med sex banor. Det finns även fina ytor för längd- och trestegshopp, höjdhopp och alla kastgrenar. Vår arena används året runt för träningar, tävlingar och samarbete med skolor och andra föreningar, vilket gör CIP till en levande mötesplats för friidrotten i Lund.
Under vintern och vid dåligt väder tränar vi i vår egna friidrottshall. Här finns en 60-metersbana för sprint, ytor för hoppgrenar och kastträning samt ett gym. Inomhushallen ger oss kontinuitet i träningen oavsett säsong.
Föreningens stipendier
Staffan Blomstrands stipendium
Staffan Blomstrand är en av IFK Lunds mest framgångsrika friidrottare genom tiderna. Under 1980-talet hade Staffan flera landslagsuppdrag och nådde goda framgångar i både sprint men framför allt i mångkamp. Staffan har fortfarande klubbrekord på både 400 m och i tiokamp. Staffan tillhör den exklusiva skaran 10-kampare i Sverige som har över 8 000 poäng.
Hösten 1998 engagerade sig Staffan i ett UNESCO-projekt i Brasilien. Projektet gick ut på att skydda regnskogen men syftade även till att hjälpa utsatta ungdomar i Sao Paolo. Dessvärre drabbades Staffan av en allvarlig tropisk infektionssjukdom som mycket tragiskt tog hans liv i februari 1999, endast 39 år gammal.
Staffans syster Karin Blomstrand och morbror Tord Cederberg har tagit initiativ till en minnesfond efter Staffan. De båda är sponsorer till minnesfonden.
Stipendium delas ut till aktiva ungdomar & juniorer som har en god kämparglöd, som förbättrat sina resultat jämfört med sig själv, är en god kamrat och stöttar andra, bra resultat på någon stor tävling och tränar flitigt.
Old boys uppmuntranspris
Tilldelas ungdomar 13-15 år från vardera sektionen (friidrott och bordtennis). Priset delas ut till aktiva ungdomar som är en god kamrat i sin träningsgrupp, har en hög närvarofrekvens, har en positiv inställning till sin träning och är träningsflitig.
Jim Liebels stipendium
Jim Liebel, född 1955, var en mycket lovande kastare i början av 1970-talet. Hans bästa resultat i kula 17.36, som fortfarande är klubbrekord, nådde han 1976. Jim avled 2007, i sitt testamente hade han förordnat att en summa pengar skulle tillfalla IFK Lund för att användas till stöd för, i föreningen, lovande idrottare på seniornivå (finalplats på SM).
Hedersdiplomet
Hedersdiplomet anses vara en utav de finaste utmärkelserna. Denna ska utdelas för framstående insatser. Ges i första hand till aktiva på SM-guld- eller landslagsnivå, annars till framstående ledare.
Avser hela föreningen IFK Lund (Friidrott och Bordtennis). Beslutas av huvudstyrelsen efter förslag från de båda sektionerna.
Historia
IFK Lund är en av Sveriges äldsta friidrottsklubbar. Vi grundades redan 1919. Efter de Olympiska spelen i Stockholm 1912 blev några unga killar i Lund intresserade av idrott. De bodde nära idrottsplatsen, Sveriges äldsta från 1892, och smet ofta in för att titta på allt som hände där.
När skolan började igen i augusti 1912 startade Thure ”Thurken” Östergren och två vänner klubben IF Olympia. Klubben hade flera olika idrotter på sitt program, som friidrott, bandy, skridskor, rodel, cykling och brottning. Olympia lades ner när de slutade skolan, och Thurken och hans vänner gick med i Lunds GIF istället.
Det tog inte lång tid innan Thurken fick en ledande roll i föreningen och blev medlem i styrelsen. I slutet av 1918 uppstod det konflikter i klubben, och efter årsmötet 1919 bröt sig Thurken, tillsammans med Karl Johan Lehman, Calle Brodén och Massa Emmertz, ur LGIF och startade Idrottsföreningen Kamraterna XII Lund.
Föreningen blev snabbt mycket populär. Söndagen den 1 juni 1919 återöppnades Centrala idrottsplatsen efter att ha varit stängd några år, och IFK Lund anordnade sin första friidrottstävling.
I samband med föreningens 100-årsfirande 2019 sammanställdes en skrift med tillbakablickar på föreningens historia. Klicka på knappen för att ta del av skriften och djupdyka i fina friidrottsminnen.