Tränarforum 11-13/10

Publicerad: 2024-10-21

Under helgen 11-13 oktober var 4 av våra tränare uppe i Umeå för att närvara på årets tränarforum som arrangeras av Svenska friidrottsförbundet.

Denna gången pratades det mycket om ett hållbart tränarskap och din roll som ledare, hur du genomför och använder dig av olika typer av tester, samt grentekniska aspekter.

De fick även en chans att lyssna till 3 olika och inspirerande föreläsningar av:

Vanessa Kamga, OS 5a i diskus men som inte började med friidrott förens andra året på gymnasiet.

Maja Åskag, JVM guldmedaljör i både längd och tresteg, om hennes resa med samma tränare sedan hon var barn.

Johan Wissman, svensk sprinter med mängder av medaljer och svenska rekord. Han pratade om sin resa genom hela karriären och tränarens roll i den resan.

 

Medverkande från föreningen var

Vahid Darejati – Stavhopp

Emma Brorsson – Mångkamp mot sprint / hopp

Erik Ardengård – Mångkamp mot kast

Elias Löndahl – Huvudtränare i 2009 gruppen

 

Ni kan läsa mer om forumet här: Lyckad nystart för tränarforum – Friidrottsförbundet

 

Ni finner en mer detaljerad text från våra tränare nedan:

 

Under helgen som gått har ett antal Lunda tränare med en stor grenbredd varit uppe på tränarforum i Umeå.
Tränarforum är en ledarsatsning från Svenska friidrottsförbundet där tränare från hela landet bjuds in för att träffas, dela erfarenheter och vidareutbildas.
På plats har vi haft
Vahid Darejati, stavtränare
Erik Ardengård, mångkampstränare med kastinriktning
Emma Brorsson, mångkampstränare med sprint / hopp inriktning
Elias Löndahl, Ungdomsledare som nu går upp som huvudtränare i 2009 gruppen.
  • Under helgen har tränarna coachats av tränare och utbildare från prestationscentrum, elitidrottsgymnasium och idrottshögskolan.
    De har även fått möjlighet att lyssna på föreläsningar av Vanessa Kamga, Maja Åskag med tränare och Johan Wissman.
    Det som alla föreläsarna har gemensamt är ett och samma mantra. Skynda långsamt. Du som tränare måste tro på din filosofi och din idé. Var nyfiken, våga ställa frågor, söka information och ta hjälp där du känner dig osäker. Men stressa inte.
  • Under föreläsningarna pratades det mycket om tränarens roll och hur mycket deras tränare betytt för de aktiva. En trygg punkt och någon som supportar och uppmuntrar, någon som ser framgångar utanför resultaten och medaljerna. Där har du som tränare ett stort ansvar för att skapa ett klimat som stärker självkänsla och ”våga prova” snarare än att fokusera på resultaten och hänga upp sig på vad som räknas som ett bra och ett dåligt resultat. De pratade mycket om att sätta mål som inte är direkt resultatkopplade. Det kan vara närvaro, att klara av en ny övning eller något helt annat.
  • Både Maja och Vanessa pratade mycket om att du blir ditt eget varumärke och att om den aktive har ambitionen att mer eller mindre kunna leva på friidrotten så behövs ett brett kontaktnät. I deras fall så jobbar de båda med sociala medier, vilket inte är en nödvändighet, men en intressant infallsvinkel. De pratade också om tiden efter friidrotten och att ha en plan för vad som händer sen.
  • En av workshopsen handlade om det hållbara tränarskapet och det pratades mycket om tränarnas välmående samt vikten av att jobba i team för att undvika utbrändhet och stärka kompetensen i gruppen. Här jobbar vi på kansliet för tillfället med att se över våra tränar och gruppkonstellationer för att se hur vi kan skapa olika typer av team i olika åldrar.
  • Bygga för framtiden, det pratades mycket om hur vi kan jobba förebyggande med förening och föreningsstruktur. Det går i många fall att förutse när olika behov ökar och när intresset för att prova friidrott är starkare. Hur kan vi som förening jobba förebyggande för att vara redo när intresset för friidrotten ökar.
  • Antidoping, Det pratades om att användningen av olika kosttillskott och energidrycker kryper neråt i åldrarna och blir vanligare. Här vill vi uppmärksamma er tränare på att alla typ av kost och proteintillskott ska undvikas om det inte finns läkarintyg då dessa inte kontrolleras av livsmedelsverket och många av dem innehåller ämnen som är dopingklassade. Även om du köper svenska tillskott kan de vara producerade i fabriker där korskontaminering kan ske och kan därmed ge utslag på dopingkontroll.
  • Från de praktiska passen tar vi med oss vikten av att göra rätt. Bryt ner övningar och rörelser till mindre beståndsdelar, dra ner tempot och intensiteten för att säkerställa att den aktive förstår och gör rätt innan ni går vidare på nästa.
  • Ställ frågan Varför?, Varför gör vi den här övningen, vad är vårt mål med övningen och vad är vårt långsiktiga mål. Även här pratades de mycket om att skynda långsamt och skapa hållbara aktiva.
  • Idrottshögskolan höll i 2 spännande pass om tester och testutrustning, samt hur du läser och använder resultaten. Det kommer nu gås igenom vad vi har för utrustning och sedan se om vi kan planera in gemensamma tillfälle för användning av dessa.
Som grädde på moset så fick kastarna stöttning i kulan av Vanessa Kamga!
Om ni har några frågor eller vill veta mer om vad vi gjorde och pratade om så är ni välkomna att leta upp oss i hallen!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram för fler nyheter.