Det var i skuggan av de Olympiska spelen i Stockholm 1912 som idrottsintresset väcktes hos några unga lundapågar. De bodde grannar med idrottsplatsen, Sveriges äldsta från 1892, och dit plankade de ofta för att se allt roligt som försiggick. Vid skolstarten i augusti 1912 bildade Thure ”Thurken” Östergren tillsammans med två skolkamrater IF Olympia.

Klubben fick så småningom många grenar på sitt program: allmän idrott, bandy, skridskor, rodel, cykel och brottning. Olympia upphörde dock då de slutade skolan och Thurken och hans idrottsvänner gick med i Lunds GIF. Thurken blev snabbt en av de ledande i LGIF, blev invald i styrelsen, instiftade ett medlemsblad m.m.

I slutet av 1918 uppstod det inre stridigheter i klubben och efter årsmötet den 28 januari 1919 bröt sig Thurken, tillsammans med Karl Johan Lehman, Calle Brodén och Massa Emmertz ur LGIF och bildade Idrottsföreningen Kamraterna XII Lund. Föreningen blev genast populär och blev snart den ledande klubben i Lund. Det nyvaknande intresse som samlades kring idrotten i Lund kan nästan helt tillskrivas IFK. Söndagen den 1 juni 1919 återinvigdes Centrala idrottsplatsen efter ha legat nere några år och IFK Lund arrangerade sin första friidottstävling – och fler skulle det bli…