Categories:

Fredag

Svenska mästerskapet för ungdomar 16- och 17 år gick igår i Norrköping med en trupp på åtta glada IFK Lundare på plats.

Först ut var 100 m försök för P17 med Erik Erlandsson. Erik gjorde ett bra lopp bredvid Kristoffer Andersson från Falun och sprang först över mållinjen in på nästperset 10.93 och var därmed vidare till finalen lite senare under fredagen. Direkt därefter var det Isak Gamsts tur att springa 100 m, men nu istället är det då P16. Isak springer enkelt vidare till final även han genom att springa först över mållinjen på 11.18 och grabbarna laddade om för de kommande finalerna. Eriks final var först, han hade den näst bästa tiden in i finalen. Banan bredvid honom var den snabbaste tiden och pojken, Alex Apelgrim. Erik gjorde ytterligare ett bra lopp i lite lätt medvind på +0.7 och springer in på silverplats! Han sprang in på det nya personliga rekordet och det nya klubbrekordet för P17, 10.80! Stort grattis till silvret Erik! 20 minuter senare var det dags för Isak G och hans final i P16. Inför finalen var det väldigt jämnt bakom den väldigt snabbe Isak Hughes från Växjö. Isak G springer in på en fin femteplats och förbättrar även sin försökstid med några hundradelar ner till 11.15.

Fredagens avslutande gren var 400 m där både Isak G och Magda Karlsson sprang för att få en plats till lördagens finaler. I både F17 och P16 var det bara några få som inte skulle få springa finalen så det gällde att springa taktiskt för att ha så mycket energi kvar till nästa lopp, men ändå ta sig vidare. Isak G gick ut ganska lugnt och bevakade sin position för att sedan på upploppet se till att ha en kille bakom sig vid målgång. Isak G sprang in på 54.53 som var sjunde tid in i final. F17 var nio stycken avprickade vilket innebar att endast en tjej missade finalen. Magda gjorde precis som Isak G och sprang kontrollerat för att spara på krafterna och hennes 1:02.24 räckte till en sjundeplats in i finalen.

Lördag

Vid lunchtid var det Magdas 400 m final i F17. På Magdas bana två hade hon full koll på fältet utanför. Magda gjorde ett bra lopp i vinden och som vanligt hade hon en väldigt bra avslutning och slutade till sist på en fin femteplats med tiden 1:00.24. Direkt där efter var det P16 och Isaks tur att springa varvet runt. Isak på sin bana ett kunde även han se fältet genom hela loppet och med ett starkt upplopp springa till sig ett silver på det nya personbästat 51.55! Stort grattis till silvret Isak!

F16 diskus var nästa gren på tur för vår trupp på åtta härliga ungdomar från IFK Lund. Nu var det Sofie som skulle göra sin SM-debut. I ett fortsatt blåsigt Norrköping kastade Sofie Andersson 20.90 i sitt andra kast som även blev det längsta och hamnade då på 14e plats.

Nästa gren var 200 m för Magda, Jeroen Persson, Isak G, Erik och Isak H. Först ut var Magda med sin bana sex. Det var 15 tjejer som hade prickat av sig och då ska alltså sju personer slås ut inför finalen. Magda sprang ett bra lopp i medvinden(+3.0) och kommer in på tiden 25.38 och gick därmed vidare till finalen som går av stapeln söndag lunch. 200 meters loppen avlöste varandra och Isak G och Jeroen var nästa på tur. Isak G fick en lite sämre start medan Jeroen lyckades träffa starten och accelerationen fint. Jeroen kom in först på upploppet och även över mållinjen. Där bakom hade Isak G ett start upplopp och kämpade sig till en andraplats och båda grabbarna är nu vidare till final på placering. 22.37 för Jeroen och Isak G hade tiden 22.76. Sist men inte minst sprang P17 sina 200ingar. Erik och Isak H sprang även dom i samma heat och lyckades precis som Isak G och Jeroen på ett övertygande sätt knipa första och andraplatsen i heatet på de fantastiska tiderna 21.50 (personbästa och klubbrekord för Erik) och 22.50 (personbästa för Isak H). Erik hade då inför finalen bästa tiden in i finalen med sekunden framför träningskompisen Isak H och dryga sekunden framför en avstannande Alex Apelgrim. Det skulle bli en spännande final att se fram emot.

Söndag

Söndagen börjades med spjutkastning för F16 i ännu ett svårkastat blåsigt Norrköping. Det var Hanna Andersson och Sofie som kastade 500 grams spjutet denna morgon. Tjejerna hade det klurigt med de starka vindarna, Hanna fick iväg spjutet 34.26 i sitt andra kast, som också blev det längsta. Sofie hade flera långa kast men tyvärr landade de inte korrekt och hon fick tyvärr inte med sig något godkänt kast.

IFK Lunds hinderlöpare Oscar Hajny-Landgren sprang 2000 m hinder på förmiddagen och kom in på en fjärdeplats på tiden 7:43.65 som endast är några få sekunder från hans personbästa. Bra jobbat!

Vid lunchtiden på söndagen var det dags för 200 meters finalerna för Magda, Isak G, Jeroen, Erik och Isak H. I optimala förutsättningar med stundvis  väldigt stark medvind i kurvan så stod Magda redo för att springa sin andra final för helgen. På sin bana åtta har hon kompisen från Klippan, Emilia Franzén, innanför sig. Magda sprang i helgens mest blåsiga lopp med medvind på hela +6.8 på upploppet in på en jättefin sjätteplats på tiden 25.19 och hon har därmed gjort ett jättefint SM! Grattis Magda!

Det var väldigt jämnt inför P16s 200 m final med fyra grabbar inom 18 hundradelar! Jeroen på sin sjätte bana och Isak G på banan utanför var nu redo att springa iväg. Grabbarna för två bra lopp och Isak G springer in på fjärde respektive Jeroen en femte plats på de fina tiderna 22.04 respektive 22.17 med vinden +2.7 i ryggen på upploppet. Grattis till fina prestationer pojkar!

I en mindre regnig 200 m final än förra året var det nu P17s tur att springa. Erik på bana fem och Isak H på banan tre. Starten gick och redan in på upploppet efter en väldigt fin medvind i kurvan var Erik och Alex sida vid sida. Blir en tuff duell hela vägen in över mållinjen och Erik kommer på en hedrande andraplats med det nya personliga rekordet, klubbrekordet för alla årsklasser från P17 och upp till seniorer, 21.25! Isak H krigar sig åter igen till sig en tredjeplats och slår för andra loppet i rad personligt rekord med tiden 22.47! Stort grattis till silver och brons grabbar och extra stort grattis till alla klubbrekorden Erik! I samma lopp sprang Alex Apelgrim in på svenskt rekord för P17 med den nya rekordtiden 21.09!

Coacher och ledare vill säga stort grattis till de aktivas finfina prestationer! Det är så roligt att få vara med på resan!

//Coacherna från USM

Erik Erlandsson – Silver 100 m P17

Jeroen Persson, Isak Gamst – 200 m final P16

Tags: