Categories:

USM i löpgrenar genomfördes 29-30 augusti på Norrköpings nya friidrottsarena. För lundaungdomarnas del stod 100 meter, 200 meter och 300 meter på agendan.

Lördag

Första gren denna regniga motvindslördag var 200 meter och av fyra lundastarter blev det fyra finalplatser! Klara Persson sprang stabilt i första heatet i F16-klassen passerade mållinjen som fyra på tiden 26.61, som skulle visa sig räcka till avancemang. Magda Karlsson sprang i heat två och efter att ha sprungit bra i kurvan hade hon bra med krafter kvar på upploppet och kom trea i heatet på tiden 26.35! Även Magda klar för final!

Erik sprang i första heatet i P16-klassen och han tryckte på riktigt bra i kurvan och höll farten bra i 150 meter innan han insåg att han låg så långt före resten av heatet att han kunde slå av på takten och ändå vinna heatet och säkra finalplatsen på nya perset 22.82! Isak sprang i heat två med storfavoriten Alex Apelgrim på banan innanför. Isak krigade på och kämpade hela vägen i mål lyckades knipa andraplatsen och en finalplats på placering.  Tiden 23.54 var riktigt bra med tanke på regnet och motvinden!

Vid finalpasset några timmar senare hade vinden vänt något och regnet var inte heller så ihållande. Det innebar att ungdomarna fick lite medvind i början av loppet vilket var tacksamt då den sneda motvinden på upploppet fortsatt var tuff och mjölksyraframkallande.

Tjejernas final vanns som väntat av suveräna Elvira Tanderud från Trollhättan men på en tid som var över sekunden sämre än sitt årsbästa. Regn kyla och blåst var anledningen. Lundatjejerna jobbade på bra och Magda kom i mål på hedrande 5:e och 7:e plats. Magda på tiden 26.30 och Klara på 26.71. Klart godkända tider i dessa tuffa förhållanden.

Killarnas final skulle bli en mycket spännande historia. Erik såg mycket stark ut i försöksloppet, men skulle han rå på sverigeettan Alex? Alex tog kommandot direkt och gick starkt genom kurvan, men Erik var bara meter bakom och började efter 80 meter successivt ta in avståndet och var förbi efter 120 meter och attackerade upploppsmotvinden hela vägen över mållinjen och vann på nya klubbrekordet 22.32! Grymt jobbat Erik! Och det var inte slut där. Bakom Erik och Alex genomförde nämligen Isak ett mycket väldisponerat lopp. Efter en balanserad första halva av kurvan tryckte Isak på och gick ut på upploppet som trea och krigade sedan på bra hela vägen i mål och vann sin första SM-medalj! Stort grattis Erik och Isak!

Söndag

Söndagen bjöd på ett uppskattat väderombyte och atleterna möttes av ljummen sensommarvärme med sol och svag medvind. Med andra ord perfekta förhållanden för sprint!

Isak och Erik var först ur startblocken denna dag och visade i försöksloppen på 100 meter att det fanns kvar bra fart i benen även dag två. Isak fick en liten miss i starten i sitt försöksheat men lyckades knyta ihop loppet bra och tog sig som heatfemma vidare på tid (11.47) till finalen.

Erik sprang i heat två och hade sverigeettan Erik Assarsson någon bana bredvid sig. Edvins accelerationsfas var som vanligt stark, men Erik hängde med bra och tog avstannande den andra säkra finalplatsen på nya perset 11.20!

Magda och Klara var lite slitna efter lördagens 200 meterslopp men var laddade för halva distansen. De sprang båda i heat två och Magda fick på en bra start och stark finish. En tredjeplats blev det i heatet på nya perset 12.65 och hon belönades med en finalplats. Klara hade det tyngre och spände sig ganska rejält och missade tyvärr finalen denna gång.

P16-finalen blev en uppgörelse mellan Edvin Assarsson och Alex Apelgrim, men Erik ville också blanda sig i tätstriden! Efter en hyfsad start var Erik efter halva loppet ett par meter efter accelerationskanonerna Alex och Edvin. Även Faluns Kristoffer Andersson låg en bit före, men som så många gånger förr visade Erik vilken grym sprintuthållighet han har och han avslutade starkast av alla! Edvin vann på fina 10.91 och Alex tog silvret på 10.99 bara två hundradelar framför Erik som vrålpersade och passerade mållinjen på 11.01! Vinden var godkänd , +1,6 och ännu en medalj och ännu ett klubbrekord för Erik som verkligen träffat superformen!

F16-finalen vanns som förväntat klart av Elvira (11.86) från Trollhättan en bit före Klippans Emilia Franzén (12.36). Magda sprang ännu ett bra lopp och kom i mål som sjua på tiden 11.78 i ”nollvind”. Bra jobbar Magda som haft en motig försäsong men lyckats träffa formen fint till SM!

Sist ut denna helg var Jeroen Persson som kvalat in på 300 meter och som besviken efter förra helgens längdhopp-SM var ute efter revansch. JP sprang i A-finalen på den otacksamma ytterbanan och fick därmed ingen hjälp med att hålla farten. Men någon hjälp behövde han inte och han sprang hur rutinerat som helst och höll jämn och hög fart de första 200 metrarna och kom ut som trea på upploppet och jobbade där på fint och vann en välförtjänt bronsmedalj på nya grymma klubbrekordet 36.90. Isak Gamst från IF Kronan vann på riktigt fina 35.68!

Coachteamet Emil och Micke tackar våra fantastiska SM-ungdomar för en riktigt rolig och framgångsrik helg! Grymt jobbat!

Tags: