Categories:

Årets USM/JSM-helg är avklarad och det blev totalt sex medaljer, mängder med finalplatser, flera klubbrekord och en hel hög personliga rekord och årsbästanoteringar! Två tält blåste bort, några blev bundis med Armand Duplantis… Vi fick lära oss att tider inte är nödvändigt i en SM-final men att ha tusendelarna på sin sida kan vara superviktigt för att ta sig dit…Vi fick uppleva värme, kyla, regn och blåst i överflöd och kommit till insikt med att det går att prestera på topp trots förutsättningarna inte alltid är de bästa!  En mycket lyckad och lärorik helg med andra ord! Riktigt bra jobbat alla aktiva! Ni är grymma! Tack till tränarstaben som stöttat ungdomarna, bokstavligt talat, i ur och skur… Och tack även supporterklubben (Blue Army) som även denna gång vann kampen på läktaren!

USM 2019 Trollhättan

Fredag 9/8

Trollhättan bjöd på ett fantastiskt högsommarväder under fredagen och för IFK Lunds ungdomar stod kortsprint på programmet. Först ut var P15-killarna Isak Holgersson och Erik Erlandsson på 80 meter. Isak visade direkt att formen var bra och tog sig med nya perset 9,57 lätt vidare till semifinal. Erik fick också till ett riktigt bra lopp och gick med ”nästperset” 9,55 även han vidare till nästa omgång.

Strax efter var det F15-tjejernas tur att springa 80 meter. Magda Karlsson och Klara Persson lottades till samma försöksheat och tog med god marginal de två säkra semifinalplatserna. Klaras 10,25 var nytt pers och Magda var med sina 10,48 endast fyra hundradelar från sitt rekord.

Daga Indebetou, som är tillbaka på allvar efter en tuff ryggskada, sprang på fina 13,16 i sitt försökslopp på 100 meter. Tyvärr saknades en ynka hundradel till en semifinalplats vilket var trist, men kul att ha dig tillbaka med besked på banan Daga!

Elias Wennolf var sist ut i försökspasset och vann komfortabelt sitt försöksheat på 100 meter (11,50) och var därmed direktkvalificerad till semifinal.

Vindarna som skiftat lite fram och tillbaka hade lagom till semifinalerna bestämt sig för att blåsa motvind, ibland ganska rejält. Erik och Isak hade runt två meter i sekunden i ansiktet vilket påverkade tiderna. Erik krigade till sig en fin tredjeplats i den första semifinalen tog sig, med tiden 9,67, till final med en hundradels marginal! Tuffare för Isak som hade 2,2 m/s motvind och spände sig i kampen för en finalplats och slutade fyra i sitt heat (9,84) och blev knappt utslagen. Idrottsplatsen i Trollhättan har bara 6 banor vilket ju gör de extra tufft att avancera till sista omgången. 80 meters-finalen var ett riktigt getingbo med suveräna Eslövssprintern Edvin Assarsson som suverän segrare. Erik var med och kämpade om en bronspeng och gjorde ännu ett fint lopp i motvinden. Det blev till slut en sjätteplats en dryg tiondel bakom bronsmedaljören. Grattis Isak och Erik till ett väl genomfört första svenska utomhusmästerskap där ni verkligen visat att ni etablerat er bland Sveriges främsta i er åldersklass!

I F15-tjejernas semifinaler sprang Klara i första heatet och visade direkt var skåpet skulle och vann komfortabelt sitt heat på fina 10,27 och var därmed direktkvalificerad till sin första SM-final i friidrott! Men ditt lilla ryck i startblocket innan skottet gick gjorde oss lite nervösa Klara. Magda som sprang i den andra av tre semifinaler var riktigt taggad och genomförde sitt livs bästa 80 meterslopp vilket resulterade i en andra plats på det tangerade personliga rekordet 10,44 och hennes första SM-final! Grymt sprunget tjejer! SM-finalen, som sprangs i en betydande motvind, blev mycket spännande. Att favoriten, Trollhättans stolthet, Elvira Tanderud skulle vinna var väntat men skulle Lundatjejerna kunna slåss om medaljerna bakom? Jodå, Klara som sprungit stabilt i persklass eller snabbare hela dagen fick till ännu ett riktigt bra lopp och kämpade till sig karriärens första SM-medalj när hon passerade mållinjen som trea (10,48) och var bara en knapp tiondel bakom kompisen Emilia Franzén från Klippan som vann silver. Stort grattis till dig Klara! Magda hade det tuffare i motvinden och hade inte riktigt samma kraft i kroppen som vid hennes urladdning i semifinalen. Grattis till placeringen som SM-6:a! Den resa du gjort för att hitta formen i sommar är imponerande!

Klara prisutdelning 80m

Elias ställdes mot favoriten Niklas Wall i P16-killarnas 100 semifinal. Elias visade SM-form och pressade Niklas hela vägen och tog med 11,44 en säker finalplats i motvinden. I finalen seedades Elias (med andra bästa tid till final) något konstigt på ytterbanan några banor från tvillingarna Wall från Hammarby. Finalen blev mycket jämn med Elias som ledare efter 70 meter och sprintuthålliga bröderna Wall jagandes… Och de tre killarna låg på en linje över mållinjen. Medaljörerna var solklara men det tog tid innan vi fick reda på fördelningen. Det visade sig nämligen att startern missat att sätta igång eltidsutrustningen, en pinsam fadäs som resulterade i en SM-final utan några tider… Men SM handlar ju mindre om tider och mer om placeringar och eftersom motvinden var stark så hade tiderna ändå inte gjort grabbarnas prestation rättvisa. Som väl var fungerade målkameran och där  framgick placeringarna tydligt; Guld Viktor Wall, Silver Niklas Wall och Brons Elias Wennolf bara en halvmeter bakom guldmedaljören! Grattis Elias! Härligt jobbat!

Lördag 10/8

Lördag innebär försöksdag för ungdomarnas 200 och 300 meterslopp. Elias var först ut av lundensarna i P16 200m. Han tryckte, helt enligt plan, på rejält i kurvan och vann enkelt sitt heat på fina tiden 23,29. Segern innebar direktkval till söndagens semifinal. Tummen upp för dig Elias!

Magda var nästa IFK:are ur startblocken och den mjölksyrarika grenen 300 meter gäller för femtonåringarna. Magda är i lysande form och sprang ett taktiskt mycket bra lopp och vågade trycka hela vägen från start till mål! Det belönade sig och resulterade i det nya prydligt personliga rekordet 43,14 och en 9:e plats totalt!

Erik och Isak sprang även de försök på 300 meter och fort gick det! Erik som sprang i första försöksheatet och öppnade snabbt men kontrollerat för att sedan släppa på all kraft efter 150 meter. En lyckosam taktik som innebar en putsning av hans egna klubbrekord till 37,46 och en andraplats i heatet och en plats i söndagens final! Isak som sprang i andra heatet öppnade aggressivt och fick bra kontroll över läget i detta mycket jämna lopp. Han krigade till sig andraplatsen på lysande tiden och vrålperset 37,58! Isak gör därmed kompisen Erik sällskap i morgondagens final. Fantastiskt bra sprunget killar! Spänningen inför morgondagens lopp är olidlig…

Söndag 11/8

Söndagen började blåsigt i Trollhättan och Elias fick springa sin semifinal i rejäl motvind (-3,3 meter per sekund) på upploppet men det är bara att köra på… Även denna gång gjorde Elias en bra kurva och tog hem segern och en plats i eftermiddagens final! Lagom till det var dags att värma upp till öppnade sig himlen och motvinden kompletterades av ett ihållande regn. Som väl är lättade regnet strax innan det var dags att springa och en laddad Elias sköt iväg från startblocken och hängde med favoriten, suveräna Alexander Nyström från Bollnäs, bra i kurvan och kom in på upploppet som klar trea strax efter Alexander och Oliver Ellström från Karlstad. Mot Alexander gick inget att göra men Elias närmade sig successivt en trött Oliver och det blev riktigt jämt om silvermedaljen i motvinden och till slut skilde bara 6 hundradelar dem åt. Elias vann sin andra bronsmedalj för helgen på tiden 23,71 vilket är en riktigt bra tid i tre sekundmeters motvind! Grattis till en riktigt bra helg Elias!

SM-helgens sista final, med Lundaögon sett, var den mycket spännande uppgörelsen på 300 meter för pojkar 15 år med både Erik och Isak i blickfånget! Finalfältet var mycket jämnt med våra lundakillar som starka medaljkandidater på de båda ytterbanorna med favoriten Olle Billgren innanför sig. Och det var mycket riktigt Olle som öppnade starkast och drog med sig ytterligare några löpare i innerspår. Men våra killar bet ifrån i kurvan och Erik avancerade till en tredjeplats som han lyckades hålla hela vägen över mållinjen! Grattis till din första SM-medalj Erik! Riktigt starkt jobbat! Isak gjorde även han ett bra lopp, men fick inte riktigt häng när löparna innanför med hjälp av bortre långsidans medvind rusade iväg… Det blev tillslut en fin femteplats för Isak vars fina resultat under helgen verkligen lovar gott inför kommande mästerskap!

JSM 2019Göteborg

Fredag 9/8

Tre Lundalöpare och en kastare var laddade för en solig dag på Slottskogsvallen. Julia Berns (F17) gjorde ett bra lopp på 100 meter och sprang på 13,21 i motvinden och slutade på en 13:e plats. Lite tråkigt att det var för få anmälda så semifinalen ströks. Lite fler anmälda på P19 100 meter och Simon Wennolf hade en god möjlighet till en semi-plats. Tyvärr missade han starten vilket är förödande i kortsprint. Men med en stark finish var han ändå nära ett avancemang till semifinal, endast 6 hundradelar saknades.

Maja Maunsbach springer första året i F19klassen och var riktigt pigg i benen idag och sprang på fina 12,55 i motvinden och knep därmed sista tiden till final. Eller gjorde hon det? Hässelbytjejen Charlotte Andersson blev nämligen störd av speakerns vindbrus i högtalarna i starten och krävde att få springa om och utmanade Majas finalplats. Nervös väntan på Charlottes omlopp som hon fick göra tillsammans med K22. Stockholmstjejen sprang bra. Nervös väntan på tiden… Som blev 12,55, samma tid som Majas. Men Maja fick springa en välförtjänt final då hennes försökstiden var två tusendelar snabbare än Charlottes! I finalen fick Maja en riktigt bra start men det blev lite spänt på slutet och den störda finaluppladdningen kanske tog ut sin rätt? Men tiden 12,43 var riktigt bra och bara fem hundradelar från det personliga rekordet! Det bådar gott inför söndagens häcklöpning!

Jennifer Quick hade specialgrenen slägga på dagens agenda och hade siktet inställt på guld. Men Jennifer Andersson från Västerås fick till sin livs tävling och inte gick att rå på denna dag. Kampen därbakom blev desto mer spännande med tre tjejer på inom 60 cm och där vår Jennifer, med ett kast på 52,96 i andra omgången, drog längsta strået! Stort grattis till silvermedaljen Jennifer!

Lördag 10/8

I Göteborg började andra dagen med F19 höjdhopp och Ellen White. Höga hopp men tyvärr satt inte tajmingen och ribban föll till marken tre gånger på 162 vilket resulterade i en fjärdeplats. Surt, men underbart att se Ellen tillbaka på ansatsbanan efter ett struligt år med fotproblem.

På eftermiddagen gav sig sedan Jennifer Quick sig in i elden på nytt – denna gången i andra grenen diskus. Och med ett stort leende på läpparna lekte Jennifer ut diskusen 32.90. Personligt rekord och en niondeplats i F19-klassen.

Söndag 11/8

Mästerskapens sista dag innebär korthäck med Maja som Lunds representant. Försöken skulle springas redan kl 9.00 så det blev en tidig morgon blev det för Maja och hennes team med tränare och supportrar. Det visade sig dock att flera tjejer var sjuka så försöksloppen blev inställda och Maja fick ladda om inför finalen senare under förmiddagen.

I finalen fick Maja en mycket bra start och hade fin rytm i löpningen med rätt tajming i häckpassagerna. Tre tjejer gick ifrån och kämpade om medaljerna och Maja var en av dem! En fin tredjeplats blev det till slut, på grymma perset 14,34, bara en tiondel från guldet! Stort grattis Maja till en välförtjänt bronsmedalj och till nya klubbrekordet för seniorer! Du har kämpat hårt för att komma tillbaks till Sverigeeliten i häck efter förra säsongens ryggskada och bronspengen är ett tydligt bevis på att du lyckats!

Tags: