Vid årets Götalandsmästerskap bestod Skånelaget av 60 och talangfulla ungdomar och 10 ledare. 6 av dessa ungdomar plus en coach var IFK Lundare!

Dag 1

Första mästerskapsdagen var mycket händelserik med många fina prestationer men också en del orosmoment. Våra toppsprinters Famke Persson och Elias Wennolf vaknade båda men dunderförkylningar och var allmänt hängiga. Som väl är piggnade de till efter sina försöksomgångar på 80 meter och i finalerna var det bra tryck i benen. Famke sprang ett riktigt starkt finallopp och 10.54 var fem hundradelar från pers och riktigt nära en bronsmedalj! Elias 80-metersfinal började med en tjuvstart och rött kort för en av konkurrenterna. Andra försöket gick bättre och efter en avvaktande start accelererade Elias som aldrig förr och ryckte till sig en rejäl ledning som han utökade ytterligare och vann till slut med nästan två och en halv tiondel!

Lisa Berns visade bevis på fin utveckling och efter en något seg start i försöken på 60m fick hon på ett riktigt bra lopp och satte, med 8.40, ett finfint pers i motvinden! Semifinalen var också bra men motvinden ännu större (-1,5) så tiden blev några hundradelar sämre och räckte inte riktigt till en finalplats.

Tindra Röme hade 200m häck på programmet idag och hittade bra rytm mellan häckarna vilket resulterade i ett prydligt personbästa (30.66) och en och tog henne till final. Där lyckades hon putsa perset ytterligare, till 30.41, vilket räckte till en fin femteplats!

I diskus visade Emilia Wamsler fin mästerskapsform och satte, med 32.15, ett fin personligt rekord och knep en välförtjänt silvermedalj! Fantastiskt roligt för Emilia och ett bra kvitto på att målmedveten och fokus ger resultat!

En stund senare var det dags för Emilia att ladda om för kula där hon tillsammans med Thea Löfman skulle stå upp för Lunds och Skånes färger. Emilia fick inte riktigt till det och hennes 9.76 räckte till en 11:e plats. Thea kämpade sig successivt in i tävlingen och trots att tekniken inte var riktigt på topp idag så drog hon till med 11.47, ett nytt personligt rekord och vann bronset!

Dag 2Götalands Utomhus 2017 - Emilia Tindra Elias Lisa Thea

Andra dagen började tyvärr i moll. Eftersom Famkes förkylning utvecklats i fel riktning tog hon direkt på morgonen det kloka beslutet att avstå från vidare tävlande. Trist, särskilt när en frisk Famke högst sannolikt sprungit hem guldet på 300m, men det finns ingen anledning att chansa med hälsan och hon har många fler mästerskap framför sig. Krya på dig Famke!

Thea fortsatte prestera på topp även under söndagen och med nya perset 31.01 i spjut var hon ynka två cm från bronset. Efter att ha laddat om var hon redo för favoritgrenen slägga där hon med ett kast på 42.98 fick äran att kliva upp högst på prispallen och koras till Götalandsmästare 2017! I och med sina 14 individuella poäng i lagtävlingen under helgen blev Thea bästa skånska poängplockare av 14-årstjejerna! Grattis Thea!!

Emilia som hade spjut på dagens agenda kastade stabilt men fick inte till det riktiga toppresultatet och nådde en åttondeplats. Men hade det där första kastet med bra träff inte resulterat i ett knappt övertramp så hade en klart bättre position varit ett faktum. Men ”spjutet är runt” som vi brukar säga i friidrottskretsar…

Tindra, med ett gediget tävlingsschema under helgen, fortsatte med kort häck och längd idag. Hon sprang ett stabilt försökslopp och tog sig vidare på tid till semifinal. Tyvärr drabbades hon av helgens nyckfulla vindar och hamnade i den blåsiga av de två semi-finalerna och fick nästan två sekundmeters motvind istället för en sekundmeters medvind som i den andra semin. Men Tindra ska vara stolt över semifinalen! 10.00 i så mycket motvind är en mycket bra tid, bara en 7 hundradelar från pers och försökens 9.97, även det i lite motvind visar på fin utveckling. Längdhoppet gick inte riktigt enligt Tindras förhoppningar. Även här spelade vinden in och 4.69m i minus 1,5 m/s räckte till en förarglig niondeplats, precis utanför finalens tre extrahopp.

För Lisa var det idag dags för 200 meter och det skulle visa sig att gårdagens fina form hållit i sig. Hon sprang ett kanonlopp och hennes 27.46 innebar ett pers med två tiondelar samt kval till eftermiddagens A-final. I finalens kraftiga motvind gjorde Lisa ett riktigt bra upplopp och lyckades kämpa sig till en fjärdeplats!

Elias, som kryat på sig från sin förkylning, sprang på bra i försöken på 300m och gick med snabbaste tid in som favorit till finalen. Väl där uppstod en hel del dramatik;

Vid en normal sprintfinal brukar det vara så tyst att man kan höra en knappnål falla, men så var det inte idag. Precis efter att startern beordrat ”färdiga” var det allt annat än tyst då engagerade längdsupportrar började applådera ett bra hopp. En laddad Elias stack iväg och belönades med ett rött kort!

Efter en animerad diskussion mellan undertecknad och startern fick Elias till slut, trots diskningen, genomföra loppet. Och som han gjorde det… Han dominerade från första steget till sista och vann med förkrossande 1,5 sekunder. Men skulle juryn häva diskningen? Jodå, en enig jury biföll Skånes protest och Elias kan titulera sig dubbel Götalandsmästare!

Götalandsmästerskapen avslutades med den traditionella lagstafetten över 8×200. Lisa och Elias blev uttagna att springa i Skånes lag och gjorde det riktigt bra och hjälpte laget till en säker vinst i stafetten!
Den totala distriktstävlingen vann Göteborg knappt före Skåne som i sin tur var en evighet före Småland.

Sammanfattningsvis, utifrån ett Lundaperspektiv, har Götalandsmästerskapen varit ett riktigt lyckosamt mästerskap! Totalt vann vi sex individuella medaljer, varav tre guld, och därutöver en hel del framskjutna finalplatser. Det sattes en hel del personliga rekord och teamet fixade många fina poäng till skånelaget samt bidrog även mycket till en fantastisk stämning!

Härligt jobbat Thea, Famke, Lisa, Emilia, Tindra och Elias! Ni är grymma!

/Coach Micke

Tags: