Vid Götalandsmästerskapen, inomhussäsongens sista urladdning, representerades IFK Lund av sex ungdomar och en ledare.

Lördag 18 mars
I F14-klassen på 60m satte Famke Persson och Thea Löfman pers direkt med 8.08 respektive 8.30! Emilia Wramsler visade även hon god form och sprang på 8.51, bara två hundradelar från pers, och säkert vidare till semi-final. Tyvärr räckte nådde hon inte riktigt samma nivå där och var en bit från final. Famke och Thea tog sig stabilt vidare till slutrundan där Famke, efter en usel start, sprang som en vind och knep en välförtjänt silvermedalj med tiden 8.11. Thea överraskade med ännu ett pers (8.29) och kom femma! Grymt jobbat alla tre!

Lisa Berns, hade en lite tyngre dag efter att nyligen varit sjuk. Efter ett stabilt försökslopp på 8.55, fem hundradelar från pers, knöt det sig i semifinalen vilket punkterade planerna för vidare avancemang. Med tanke på att Lisa precis varit krasslig och nerbäddad är hennes mästerskapsdebut klart godkänd och bådade gått inför söndagens 200m.

Elias Wennolf, enda Lundakillen i Götalandstruppen, öppnade starkt med 7.59s i 60 metersförsöken i P14-klassen och var efter samma tid i semifinalen finalklar med näst snabbaste tid. Efter en superstart och en grym accelerationsfas i finalen stressade Elias Sverigeettan hela vägen över mållinjen och var, med nya perset (och klubbrekordet) 7.50s, endast två hundradelar från guldet!

I F14 kula, som delvis krockade med 60 metersloppen, visade Thea ännu en gång vilken tävlingsmänniska hon är. Efter en bra inledning på 11.16 (en knapp decimeter från pers) smällde hon, direkt efter semifinalen på 60m, till med hela 11.36 vilket räckte hela vägen till en silvermedalj! Emilia, även hon störd av krocken mellan 60m och kula, gjorde en stabil insats och hennes 9,65 räckte till en 11:e plats bland de nästan 30 deltagarna.

Söndag 19 mars
Andra tävlingsdagen av två inleddes med häcklöpning där Thea krossade sitt pers redan i försöksloppet och noterade finfina 9.59s. Ett rekord hon putsade till 9.57 i semi-finalen vilket räckte till en klar finalplats. Väl där visade Thea att hon hade en växel till och kämpade sig till en fin silvermedalj och placerar sig med 9.46 in som sexa i svenska årsbästastatistiken för fjortonåringar! Reflektioner kring Thea: 1. Ska du sänka ditt pers med mer än en halv sekund så är en mästerskap ett bra tillfälle! Vilket mångkampslöfte Thea är!

I 13-årsklassen gjorde Tindra Röme ett grymt försökslopp och tog sig säkert vidare till semi-final med nya perset 9.99s! Tyvärr gick det inte lika bra där då Tindra slog i första häcken rejält och kom helt ur rytm och den annars givna finalplatsen gick upp i rök. Trist men Tindras första mästerskap gav mersmak och lovar mycket gott inför utomhussäsongen.

Nästa gren med IFK Lund deltagande var 200 meter och Växjös lagom doserade rundbana är känd som Sveriges bästa. Lisa visade vägen och klämde till med 27.97s, vilket innebar ett nytt prydligt personligt rekord och en fin femteplats! Elias följde upp gårdagens urladdning på 60 meter med ett stabilt 200 meterslopp och knep ytterligare en silvermedalj på fina tiden 24.93s.

Silverpengen dagen innan på 60m gav en försmak av vad som skulle komma och det fanns till och med de som spekulerade i ett lopp under 26 sekunder för Famke på distansen 200m. Ingen skulle bli besviken… Famke stod för ett taktiskt mycket väl genomfört lopp där hon tryckte på rejält på bortre långsidan och lämnade konkurrenterna bakom sig att kämpa om silvermedaljen. Med andra ord ett solklart guld till Famke på nya klubbrekordet, smått fantastiska, 25.95!

Trots en smärre smädning av den Skåneländksa flaggan ser vi ett glatt gäng som precis genomfört en bra tävling.

Trots en smärre smädning av den Skåneländksa flaggan ser vi ett glatt gäng som precis genomfört en bra tävling.

Götalandsmästerskapens sista gren är den traditionella stafetten över 8×200 meter. Lisa, Famke och Elias fick äran att representera Skåne och springa varsin sträcka. Och som de sprang, Skånelaget utklassade allt motstånd och vann med ett halvt varv!

Totalsegern i Götalandsmästerskapens lagtävling gick dock till Göteborg som vann med 222,5 poäng. Men Skåne gjorde en stark insats och var med våra 207 poäng inte långt efter. Till sommaren vinner vi!

IFK Lund var (som vanligt) en av Skånes mest poängplockande föreningar och fick med oss hela sex medaljer hem, 1 guld och fem silver!

Grymt bra jobbat alla trevliga och talangfulla IFK-ungdomar samt bra coachat Micke Wennolf!

Tags: